ΕΣΠΑ

Τύποι Πατωμάτων

Μασίφ Πάτωμα
Με τον όρο μασίφ πάτωμα εννοούμε πάτωμα το οποίο αποτελείται εξ' ολοκλήρου από ξύλο. Συνήθως παράγεται σε πάχος 18 έως 23 χιλιοστά για να τοποθετηθεί κυρίως καρφωτό. Τις τελευταίες δεκαετίες και με την ανάπτυξη της ενδοδαπέδιας θέρμανσης τα μασίφ πατώματα παράγονται και σε πάχος 14 έως 16 χιλιοστά τα οποία τοποθετούνται κολλητά. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να παραχθεί μασίφ πάτωμα με πάχος από 10 έως 12 χιλιοστά. Το ωφέλιμο των μασίφ πατωμάτων είναι περίπου στα 10 χιλιοστά, ανάλογα με το συνολικό του πάχος, το οποίο σημαίνει ότι το πάτωμα στην διάρκεια ζωής του μπορεί να τριφτεί τουλάχιστον 7 - 8 φορές. Η επιλογή μασίφ πατώματος εξασφαλίζει μία τεράστια ποικιλία ως προς το τελικό αποτέλεσμα καθώς υπάρχει μία πληθώρα υλικών (βερνίκια, χρώματα, λάδι) και τεχνοτροπιών τα οποία καλύπτουν κάθε είδους απαίτηση και επιθυμία. Γενικότερα, το μασίφ ξύλινο πάτωμα διασφαλίζει  υψηλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Θεωρείται ιδιαίτερα οικολογικό υλικό καθώς η παραγωγή τους γίνεται από πρώτη ύλη που προέρχεται από ελεγχόμενα και ανακυκλούμενα δάση.

Ημιμασίφ Πάτωμα
Το ημιμασίφ πάτωμα αποτελείται από δύο μέρη: Το κάτω μέρος (μη εμφανές) που αποτελεί την βάση από λευκή ξυλεία (συνήθως Χεβέα) ή Κόντρα Πλακέ και το επάνω μέρος (εμφανές) το οποίο είναι και το ξύλο επιλογής. Το ωφέλιμο ξύλο επιλογής μπορεί να κυμαίνεται από 2,5 έως 6 χιλιοστά.  Τα ημιμασίφ παρκέτα είναι ευρέως γνωστά ως προβερνικωμένα (προγυαλισμένα) ή προλαδωμενα κυρίως διότι παραδίδονται έτοιμα προς τοποθέτηση με διάφορες τεχνοτροπίες ή χρώματα. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ημιμασίφ: Η 1η κατηγορία ονομάζεται δύο στρώσεων (2 layer) αποτελούμενη από το κόντρα πλακέ και το  ωφέλιμο ξύλο επιλογής. Η 2η κατηγορία ονομάζεται τριών στρώσεων (3 layer) αποτελούμενη από λευκή ξυλεία (2 στρώσεις) και το ωφέλιμο ξύλο επιλογής. Τα ημιμασίφ παρκέτα διατίθενται είτε με σύστημα τοποθέτησης ''Click'' είτε με ''Αρσενικό - Θηλυκό''.

Laminate Πάτωμα
Το Laminate πάτωμα αποτελείται από 2 μέρη. Το κάτω μέρος (μη εμφανές) που αποτελεί την βάση ονομάζεται HDF (High Density Fiberboard = υψηλής πυκνότητας ινοσανίδα) και το επάνω μέρος (εμφανές) που ονομάζεται διακοσμητικό χαρτί (decorative paper). Αυτά τα 2 μέρη ενώνονται με την πρακτική της ελασματοποίησης ή πλαστικοποίησης (lamination). Τα πατώματα Laminate συνήθως κατασκευάζονται με το σύστημα ''κλικ'' και στις 4 πλεύρες για πιο γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση. Η απεικόνιση του επάνω μέρους τις περισσότερες φόρες είναι ξύλο σε διάφορους χρωματισμούς, με επιφάνεια ανάγλυφη ή λεία και μπορεί να έχει σχέδιο V στις 2 ή 4 πλευρές. Τα τελευταία χρόνια διατίθενται από πολλές εταιρείες επιφάνειες που μοιάζουν με μάρμαρο, γρανίτη ή πλακάκι.
 
Κατασκευη Ιστοσελίδων AGiLETEQ